poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Pyszne i zdrowe przekąski lajtowe

Bez zbędnych ceregieli chciałabym zamieścić kilka odkrytych i zmodyfikowanych przeze mnie przepisów

Tobołki z kaszą gryczaną

składniki:
25-30 dag szynki długo dojrzewającej (proscciutto crudo vel szynka parmeńska lub inne z tej rodziny)
20 dag kaszy gryczanej prażonej lub nie ( ja wymieszałam obie)
garść suszonych moreli (kroimy w kostkę)
garść rodzynek
garść siekanych migdałów ( absolutnie nie można zastąpić ich płatkami)
2 jaja
2 cm świeżo startego parmezanu lub garść sera długo dojrzewającego np cheddar'a
sól, pieprz, odrobina curry
natka pietruszki- siekamy
sery (cheddar, lazur wedle uznania)

Kaszę gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie foremki do babeczek albo formę do muffinek wykładamy plasterkami szynki tak żeby ok centymetra wystawało ponad formę. Do miski wbijamy jaja i  dorzucamy resztę składników: kaszę, morele, migdały, rodzynki, parmezan pietruszkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i wypełniamy masą foremki. Na szczycie kładziemy kawałek sera i tobołek zamykamy u góry, pozostawioną na brzegach szynką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.




Zawijasy z cukinii w towarzystwie ruccoli i serów

składniki:
2-3 małe cukinie
kilka suszonych pomidorów z zalewy
1 trójkąt sera pleśniowego
pół kostki fety
ruccola
szczypiorek
2-3 łyżki oliwy z oliwek ( dobrze wybrać smakową)
sól, płatki chilli - jeśli wiemy, że gości nie stronią od ostrych potraw

Cukinię tniemy wzdłuż na cienki pasy. Wykorzystujemy do tego obieraczkę, nóż do serów, albo ten bok tarki do cięcia w talarki. Tak przygotowaną cukinię skrapiamy smakową oliwą i oprószamy solą (i chilli). Układamy ją na posmarowanej blaszce i pieczemy w piekarniku albo podsmażamy bez tłuszczu na patelni (ja wybrałam wariant z patelnią). Na każdym pasku układamy ruccolę, kawałek sera i pomidora, całość zwijamy w rulon i przewiązujemy szczypiorkiem.

Niestety nie mam zbliżenia ale to te na lewo w górę od świeczki:D


Tza tzyki

Składniki:
kostka chudego twarogu
1 duży jogurt naturalny (zott bez cukru sprawdza się idealnie)
1 duży zielony ogór
przyprawa do tza tzyków (najlepiej z prymatu)
2-3 ząbki czosnku
mała łyżeczka majonezu
sól, pieprz do smaku

Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy startego na grubych oczkach ogórka, wciskamy czosnek i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinkę do lodówki. Doskonały dodatek do ryżowych wafli, przekąsek i (wynalazek Kaliny) marchewki pokrojonej w słupki.


1 komentarz: