czwartek, 26 czerwca 2014

Vege kotlety

Mimo złego humoru muszę coś gotować, żeby Filip nie schudł, bo to mnie dobije. Poza tym jak szaleję w kuchni to zapominam o całym świecie.
W związku z tym "ukulałam" ostatnio "kotlety vege". Muszę przyznać, że wyszły smakowite i całkiem nieźle zastąpiły mięcho.

Składniki:
1kg ziemniaków
2 średnie marchweki
3 łyżki razowej mąki
2 jajka
1 duża cebula
sól i pieprz
razowa mąka do obtaczania
oliwa z oliwek do smażenia


Ziemniaki i marchew obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podpiekamy na posmarowanej tłuszczem patelni, zdejmujemy z ognia gdy nabierze złotego koloru. Ugotowany warzywa przestudzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków albo ucieramy na tarce, dodajemy cebulkę, jajka, przyprawy i na końcu mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię delikatnie posmarowaną oliwą i układamy na niej kotlety obtoczone w razowej mące. Opiekamy z obu stron na złoto i voila!
Podajemy z sałatką ze świeżych pomidorów lub innych sezonowych warzyw i ze śmietaną lub w wersji light z jogurtem naturalnym.

A na deser świeży sok z marchwi, imbiru, gruszek, jabłek i cytrusów. Przeziębieniom mówimy NIE!

Zdrowie z natury!

2 komentarze:

  1. Super....takie kotlety uwielbiam i czasem robie a soczki pije codziennie....kissis

    OdpowiedzUsuń