W związku z tym "ukulałam" ostatnio "kotlety vege". Muszę przyznać, że wyszły smakowite i całkiem nieźle zastąpiły mięcho.
Składniki:
1kg ziemniaków
2 średnie marchweki
3 łyżki razowej mąki
2 jajka
1 duża cebula
sól i pieprz
razowa mąka do obtaczania
oliwa z oliwek do smażenia
Ziemniaki i marchew obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podpiekamy na posmarowanej tłuszczem patelni, zdejmujemy z ognia gdy nabierze złotego koloru. Ugotowany warzywa przestudzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków albo ucieramy na tarce, dodajemy cebulkę, jajka, przyprawy i na końcu mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię delikatnie posmarowaną oliwą i układamy na niej kotlety obtoczone w razowej mące. Opiekamy z obu stron na złoto i voila!
Podajemy z sałatką ze świeżych pomidorów lub innych sezonowych warzyw i ze śmietaną lub w wersji light z jogurtem naturalnym.
A na deser świeży sok z marchwi, imbiru, gruszek, jabłek i cytrusów. Przeziębieniom mówimy NIE!
Zdrowie z natury! |
Super....takie kotlety uwielbiam i czasem robie a soczki pije codziennie....kissis
OdpowiedzUsuń:) no to zdrówko!
Usuń