z tego gatunku wychodzą najlepsze przetwory, ale każdy inny również się świetnie nadaje |
Przecier z płatków dzikiej róży
Składniki (ilość na mały słoiczek)
duży kubek płatków dzikiej róży (oczywiście w miarę mocno wypełniony/upchany)
3/4 kubka brązowego cukru
sok z 1 cytryny lub limonki
Płatki stopniowo wsypujemy do makutry, zasypujemy cukrem i ucieramy, ucieramy, dodajemy sok z cytryny...dalej ucieramy, aż powstanie cudownie pachnąca, intensywnie różowa masa. Jeśli nie mamy makutry możemy skorzystać z dobrodziejstw techniki i zblendować cukier z płatkami, ale podczas tego procesu "ucieka" z miski trochę magii.Całość przekładamy do wyparzonego słoiczka, zakręcamy, opisujemy i odkładamy w chłodne miejsce.
Jak zapewne zauważyliście przepis obfituje w cukier, dlatego ja takiego przecieru używam jedynie jako dodatku, np. do budyniu, rozcieńczam w wodzie i skrapiam nim ciasto, mieszam z inną konfiturą niskosłodzoną, zastosowań jest wiele, powstają w zależności od potrzeby. Wy jeśli nie musicie liczyć kalorii możecie z takim przecierem zrobić pączki... ale tego już nie skomentuję;)
do przygotowania takiej ilości potrzebujemy podwójnej porcji składników |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz