Wszystkim zainteresowanym podaję przepis na cukiniowe talarki w towarzystwie drobiu i fety:)
Ingridiensy:
2 średni cukinie
kostka fety light
1 pojedyncza duża pierś z kurczaka
1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine vel z pierwszego tłoczenia
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano (ja czasem dodaję curry i słodką paprykę)
1/3 szkl. nasion
(miks nasion: mała paczka łuskanego słonecznika i taka sama dyni, paczka migdałów- siekamy je sami na mniejsze kawałki, płatki z migdałów odpadają, 3-4 łyżki siemienia lnianego w całości, mała paczka sezamu, 1-2 garście orzeszków ziemnych...można też dodać nerkowce, pistacje, orzechy laskowe i włoskie, to już pozostawiam Wam )
Na teflonowej patelni rozsmarowujemy pędzelkiem oliwę z oliwek i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kuraka. Podsmażamy z obu stron, uważając żeby nie przesuszyć- dobrze przygotowana "kura" jest w środku soczysta. Ściągamy z patelni mięcho i zlewamy z patelni soki vel sosik. Znów delikatnie smarujemy patelnię oliwą i gdy ta się rozgrzeje "do czerwoności" wrzucamy nasiona, gdy te się lekko przypieką dodajemy cukinię pokrojoną w 0,5 cm plastry, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem, na małym gazie na ok 20 min, co jakiś czas mieszając. Gdy mieszanka "kisi" się w swoim sosie my kroimy fetę w drobną kostkę, przygotowujemy talerze, polerujemy sztućce itp:P Zaraz przed ściągnięciem patelni z "gazu" dodajemy z powrotem pierś, mieszamy, 3 minuty dusimy razem i voila! Przekładamy na talerze, posypujemy fetą i pałaszujemy:)
Porcja dla dwóch osób, panowie muszę zjeść tego trochę więcej żeby się najeść.
Czas przygotowania: 40-45 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz